Svenska

 Allmänt

Digitala sparet_safeDigitala spåret - Svenska och SAS (Svenska som andra språk)

 

Institutet for sprak o folkminnen_skola_safeInstitutet för språk och folkminnen -för dig i skolan ”Välkommen till våra sidor för lärare, elever och andra intresserade. Här hittar du roliga fakta för barn och unga, information om språk och folkminnen, lästips och olika typer av pedagogiskt material.”

 

webbmagistern_safeWebbmagistern

 


 

Grammatik

Formlara_safeFormlära – ordklasserna ”Grammatik” är regler för hur man använder orden och tecknen i ett språk på ett korrekt sätt.”

 


 

Litteratur

Barnens bibliotek_safeBarnens bibliotek

 

Barnens bibliotek_safeHarry Potter frågesport

 

Litteraturbanken_safeLitteraturbanken –  Gratis eböcker: Svenska klassiker. ”Hos Litteraturbanken kan du läsa och söka i svenska klassiska verk och ladda ned eböcker gratis.”

 

Manybooks.net_safeManyBooks.net – Böcker på svenska i e-boksformatet e-pub, pdf.

 


 

Ord och Ordspråk

Institutet for sprak o folkminnen_skola_safeNya ord i svenska ”Nyordslistan är ett urval av de ord som tillkommit eller etablerat sig i det svenska språket under det gågna året.”

 

 DaLi-X korsord_safeKorsord på nätet

 


 

Språklära

Institutet for sprak o folkminnen_skola_safeDialekter för dig i skolan

 

svenska dialekter_safeSvenska dialekter Lyssna på  dialektprover från hela det svenska språkområdet.

 

Institutet for sprak o folkminnen_skola_safeSpråkrådet ”Tidigare hade Institutet för språk och folkminnen två webbplatser: sofi.se och språkrådet.se. Nu samlar vi allt på en plats och presenterar informationen under våra två huvudområden: språk och folkminnen. ”

 

Skrivregler

Skrivregler_safeSkrivregler (pdf)

 


 

Övrigt

Metaforer_Hellspong_safeMetaforanalys av Lennart Hellspong (pdf) Studentlitteratur

 

Amnesty_safeEtt fönster mot världen - från Amnesty International skola. ”Det är anpassat efter ämnesplanerna i samhällskunskap, historia, svenska, engelska, medier, samhälle och kommunikation.”

 


 

Exempel

Elevbloggar

Fiskevanner_safeFiskevänner är en webbplats av ”2 elever som går i årskurs 4 på Insjöns skola”- Viktor och Angelo./ ”I dagens skola krävs att elever förstår hur olika texttyper är uppbyggda och att eleverna kan skapa egna texter av olika slag. Vår blogg ger oss möjlighet att träna på flera olika slags texter” – Rosemarie Rosling (lärare).