Ett enkelt sätt att hålla koll på dina favoritsajter

By | 11 december, 2014

Med hjälp av en så kallad rss-läsare kan du enkelt hålla dig uppdaterad kring vad som händer på dina favoritbloggar eller på olika nyhetsajter. Genom att prenumerera på inlägg från utvalda sidor slipper du besöka varje sida för att se vad som hänt; detta eftersom rss-läsaren samlar alla nya inlägg på en och samma sida. Du kan sedan kan gå in och läsa när det passar dig.

feedly_feature-525x200

En av de mest populära rss-läsarna är Feedly. När du har skaffat dig ett Feedlykonto kan du lägga till dina favoritsidor och ordna dem i mappar utifrån ämnesområde. Så här gör du:

1) För att lägga till en sida klickar du på “Add Content” uppe i vänstra hörnet. En sökruta kommer då upp där du klistrar in eller skriver webbadressen eller namnet på den sajt du vill prenumerera på. Det kommer då upp några förslag under sökrutan och du väljer den du vill prenumerera på.

Screen Shot 2014-12-11 at 20.06.26

 

2) Du får då upp en sida med de senaste inläggen.

Screen Shot 2014-12-11 at 20.06.52

3) För att börja prenumerera klickar du på gröna rutan med +Feedly högst upp och du får då möjlighet att välja vilken mapp du ska lägga sidan i. Eller så kan du skapa en ny mapp.

Screen Shot 2014-12-11 at 20.07.21

4) Det är sedan enkelt att gå in och organisera om i dina mappar; det gör du genom att klicka på organisera i vänsterspalten. Du kan då dra sidor från mapp till mapp eller skapa nya mappar.

Screen Shot 2014-12-11 at 20.12.04

5) Varje gång du går in på Feedly ser du till höger om titeln på mappen hur många olästa inlägg som finns. Om du klickar på pilen till vänster om mapptiteln så ser du vilka sidor som finns i mappen och hur många olästa inlägg som hör till varje mapp.

Screen Shot 2014-12-11 at 20.15.13

6) Klicka på sidan eller mappen för att läsa inläggen och när du är klar klickar du på bocken högst upp, och räkneverket är nollställt. Genom att klicka på kugghjulet uppe till höger kan du välja hur du vill att inläggen ska presenteras:

Screen Shot 2014-12-11 at 21.48.05

 

Länkar till Feedly:

Feedly på webben
Feedly på Appstore
Feedly för Android

 

För dig som arbetar inom skolan kan det vara viktigt att vara uppdaterad om utveckling, forskning och nyheter. Här är förslag på några bloggar som kan vara bra att ha i sitt rss-flöde:

Först och främst vill vi förstås lobba för att du prenumererar på  Pedagog Dalarnas inlägg.

Omvärldsbloggen där Stefan Paulsson bevakar vad som händer inom IT i utbildningen.

Skola och samhälle som är en nättidning om skola, skolpolitik och lärarutbildning.

Skolappar.nu som innehåller lärarrecensioner på appar.

Kolla källans idélåda, tips och idéer kring informatinssökning och källkritik

Pedagog Stockholms bloggar om skolforskning

Varför inte spendera lite tid i helgen till att organisera ditt internet …?

4490601295_a0b00fb622_b

iPad stand” av Veronica Belmont CC-BY

Om du har frågor om Feedly är du välkommen att kontakta Marie Linder på NGLSkolC. Maila Marie på mali@du.se